Sosialisering av hund: med fokus på gode vaner i forhold til andre hunder!

Dette innlegget bygger videre på disse to:

– Del 1

– Del 2.

Valpene sosialiserer seg med andre hunder allerede i valpekassen, både i forhold til mor og søsken, men og etterhvert når de blir litt eldre med andre hunder i husholdet (hvis det er flere hunder i hus). Nå skal jeg gå mer inn i praksis, hva en kan gjøre for å få hunder til å gå best mulig overens med andre hunder, samt forebygge problematferd som uttaggering på andre hunder på tur. En har aldri noen garantier, en kan gjøre alt «etter boka» men alikavel kan en være uheldig med å få en hund som ikke liker andre hunder. Det kan være uheldige opplevelser før valpen kom til deg, i en viktig tid i utviklingen til hunden eller lignende.

En god artikkel å lese om temaet er her.

En kan og gå på denne facebook siden, hvor Tess har gått gjennom hva hun gjør med valpen sin i løpet av oppveksten. En kan få mange tips her.

Anbefaler også de som er spesielt interessert i valpesosialisering å kjøpe denne boken:

Når vi får valpen i hus, bør det aller først være fokus på å bli kjent med oss i familien. Trygghet og kjærlighet i fokus. Etterhvert, bør en begynne å oppsøke andre hunder. Hunder har et indre behov for å være med artsfrender. Men hvilke hunder? Bare valper eller bare voksne? Bør en hilse på andre hunder en møter på tur? Er alle hunder gode venner?

Det at valper får leke med jevngamle valper, av forskjellige størrelser i kontrollerte omgivelser, uten å «mobbe» eller bli «mobbet» er en viktig ting. Alle hunder går ikke like godt overens, selv om de er valper, og alle har ikke kjemi.La de bli gradvis kjente. Jeg liker å gå en liten tur med den andre hunden først, for så å slippe de etterhvert når de har fått senket stresset sitt først. Slik at de lærer seg at de assosierer andre hunder med ro. Vi ønsker at hundene skal være rolige med andre hunder, og da ønsker vi ikke at hundene skal forbinde andre hunder med kun lek og morro. Begynn alltid med ro- enten med å ha et godbitsøk hver for seg, eller gå en rusletur. For så at de får leke litt, for så at de skal være rolig igjen.

Tenk over situasjonen du forventer at valpen din skal takle. Prøv å legg opp situasjonene slik at valpen mestrer situasjonen. GÅr du feks inn i en hundepark, med 10 fremmede hunder som kommer løpende til din hund, og din hund slenger seg på rygg, eller blir veldig redd – er det god sosialisering? Nei, det virker heller mot sin hensikt og kan skremme valpen.

Valpene må hver for seg få muligheten til å trekke seg unna hvis de har behov for det. Er det en som er veldig voldsom, bør den feks være i en langline, slik at vi kan holde den litt igjen så den ikke blir alt for voldsom for den som er litt mer forsiktig.

Valpene blir fort slitne av å leke, og kan da begynne å bli litt røffe, jokkete eller ufine. Da tar en valpene rolig fra hverandre, roer ned og tar en pause, for at de etter å ha hvilt litt få lov å leke igjen. Irrettesetting vil ikke hjelpe, og vil i verste fall gjøre ting verre.

Hvis de hele tiden er bøllete, og ikke leker noe godt sammen, gå heller en tur i bånd, da trenger de ikke leke.

 

Det finnes mange gode artikler der ute om temaene, og jeg vil trekke frem to som alle burde lese:

Therese har skrevet på positiv hundetrening.no et veldig godt innlegg.

Hun om hund har og skrevet et godt innlegg.

– Aldri slipp din løse valp bort til voksne hunder du ikke kjenner. Mange voksne hunder ser på valper som «pirajaer med pels» og blir redde, som igjen kan føre til aggresjon som igjen kan gi de en negativ erfaring. Hvis du skal ha den med voksne hunder-  tenk over, ønsker du at din hund skal lære fra den voksne hunden? Er dette en hund du syns er slik du ønsker din hund skal være?

Vi må alltid ta ansvar når vi slipper to hunder sammen, det er vi som skal sørge for at de har det bra.

– Det er bedre med noen få gode venner – enn mange bekjente!! Møt de samme hundene flere ganger!!

Jeg ønsker mer å fokusere på det å etablere gode vaner hos hundene fra tidlig av:

 

Etablering av gode vaner

Nå er valpen 8 uker, liten og søt…. Valpen din vil vokse opp, den vil bli større, og den vil lære seg hva slags vaner dere har underveis i oppveksten. Hvis du lar valpen din, av og til drive å hilse på hunder dere møter på tur, uten struktur i det, vil du mulig skape et problem for dere begge. Tenk over det, hvis hunden din av og til får hilse – vil det være på variabel positiv forsterkning – det og være ivrig mot andre hunder- trekke mot dem- pipe- kanskje bjeffe, som vil si at disse atferdene som du mulig ikke ønsker, blir belønnet. Positiv forsterkning øker sannsynligheten for at atferden gjentas – og dvs at atferden vil skje flere ganger; bjeffing, iver, piping, hopping… Samt at variabel forsterkning styrker atferden. Ønsker vi dette? Hva hvis vi har en stor hund- feks en stor labrador hanne. Ved 8 uker er han kanskje bare noen få kg…. Men når han begynner å bli tenåring og 30-40 kg – skal han få trekke mot andre hunder og hilse på dem? Vil alle andre det? Skal vi da plutselig begynne å si «nei, nå er du så stor, at nå skal vi ikke gjøre det du har gjort di siste åtte månedene?» Hvem er det rettferdig ovenfor? Trenger hundene å hilse på alle og enhver på tur? Hvordan skal hundene forstå at de ikke trenger å hilse hvis vi ikke har systematikk i det, eller konkrete rutiner? Jeg er ikke glad i å hilse på fremmede hunder på tur, hva er egentlig vitsen? Går vi rundt å klemmer alle vi ser i sentrum eller på butikken? Nei, vi gjør ikke det. En hund lærer svært lite positivt av å drive å hilse på fremmede hunder i korte bånd. Er det hunder de kjenner godt, er det noe annet, men jeg ser ingen vits å la mine hunder hilse på hunder jeg ikke har planer om å la min hund leke med over en lengre periode, eller blir å møte mange flere ganger, eller som jeg har formening om at hunden min skal møte jevnlig.

Start fra dag en, med å bestemme deg for: HVA skal skje før hunden får hilse – og HVA skal skje når hunden ikke får hilse? Det å ha konkrete planer fra dag en, vil gi hunden veiledning, du vil bli tryggere, og det vil minke sannsynligheten for passeringsproblematikk hos hunden.

Hvis hunden skal hilse finnes det flere alternativer:

– En kan trene slik at hunden må sitte og få et «værsegod» før den får hilse.

– Den kan gå fot, for så å få værsegod.

– Eller annet, handtarget, snurre rundt – uansett. Ett eller annet, men det viktigste er at det å hilse på en hund, fungerer som en forsterker, slik at den riktige atferden blir belønnet: som ikke er bjeffing, hyling, trekking – men feks sitt, ligg, på plass, snurre eller uansett. MEN det må trenes på først hjemme, før en så setter det i hilsesituasjoner.

– Det aller viktigste, er at du lærer hunden din «Nå får du lov» omså med å vise med hånden og si «værsegod», slik at den vet – hvis du ikke gjør dette- så skal vi ikke bry oss om den andre hunden.

Hvis hunden ikke skal hilse, finnes det også mange alternativer:

– Ikke hilse på hunder i bånd, bare løse eller i langline (hvor en passer på at båndene er slakkke, men passer også på at hvis det sku bli ubehagelig for noen parter, kan en trø på båndet slik at den som er pågående ikke «overfaller» den mer forsiktige. Denne løsningen gir hundene en fin sikkerhet, og trygger hundene. Mange hunder har såkalt bånd-aggresjon, og uttaggerer mot andre hunder når de går i bånd, fordi de mulig føler at de ikke kommer unna fra den andre hunden (da vi fort blir stående, med stramt bånd og hunden kommer seg ikke unna. Selv om det ser «gøy» ut for oss, er det ikke nødvendigvis det for hunden).

 

Bilde hentet her.

-Trene fot, sitt og bli. En må trene mye hjemme for så å legge på forstyrrelser gradvis.

– Gi hunden et godbitsøk når den ser andre hunder. Ta en neve med godbiter og kaste over hodet på hunden litt før den andre hunden går forbi. Da er din valp/voksne hund opptatt av å spise godbiter når den andre hunden går forbi. Men det bør være av god kvalitet (feks kjøttkaker, pølsebiter eller lignende) og med god avstand til andre hunden i starten, for så at du kan minke gradvis etterhvert.

Sosiale turer kontra lek

Mange har mye fokus på lek som sosialisering – og ja, det er veldig viktig. MEN, det å fokusere på å kunne være rolig med andre hunder er VELDIG viktig.

En sosial tur med en annen hund, vil rett å slett si, at vi går tur med en avstand som gjør at hundene takler situasjonen. Jeg bruker alltid sele og evt magebelte, og forventer ikke at hundene skal gå pent hele turen. Meningen er at de skal være sammen med andre hunder, uten en godbit i nesen hele tiden, og få muligheten til å lære seg hundespråk på avstand, senke stresset sitt over å være lammi andre hunder, og bli mer trygg på hunder med forskjellige farger og væremåter. Jeg bruker å variere om jeg går fremst, bakerst, midt i feks, eller om vi går parrallelt. Det avhenger av hva som er best for meg, min hund, eller de jeg er på tur med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *