Måltid: mulighet for aktivisering!

Mange hunder møter hverdagen med å være overvektig. Det sies at 1 kg på en hund er som 5 kg på et menneske- om det stemmer, det vet jeg ikke. Men jeg har personlig erfaring med at hundene virker slappere, latere og nesten litt «deppa» når de er overvektige. Ikke minst, tenk på all slitasje på kroppen! En hund bør få mat etter aktivitetsnivå, og rett mengde etter hva den faktisk trenger. Det kan være vanskelig å finne ut riktig mengde fòr en hund skal ha, me det kan være lurt å starte med å lese på pakningsvedlegget på det hundefòret du har, og faktisk måle opp slik at det blir riktig. Hunden har godt av flere små måltider, feks to-tre per dag, enn en stor per dag. Dette reduserer faren for magedreining for de som er disponerte for det. Flere, små måltider ser også ut til å ha større effekt på vektnedgang hos hund enn en stor per dag.

http://www.dyreverden.net/wp-content/uploads/2013/04/fat_dog-1613.jpg

(Bilde er hentet fra: http://www.dyreverden.net/tag/fet-hund/)

 

En kan se om hunden er overvektig med å se etter om hunden har en tydelig midje sett ovenifra, at den har svai under magen og at en lett kjenner ribbeina, men ikke nødvendigvis ser dem. Det er biktig å veie jevnlig for å se at man forer rett. Tenk også over, at drar du på fellestrening – hvor mye godbiter får hunden? Og ikke minst, hvilken type? Kanskje er det mye kalorier i den typen du gir? Feks julepølse, sossiser, frolic? Kanskje du kan gi rent svinekjøtt eller kylling istede?

Her ser en tydelig svai under magen. (det skal sies at Easy, nå har noen Kg for mye, og skal også måtte jobbe for maten fremover;) )

Her ser en et bilde hvor Minnie er i bra holdt. Hun har svai under magen, samt at du ser antydning til ribbeinene. Også kraftige raser, som rottweiler bør holdes slanke. Veldig mange skylder på «kraftig benbygning» når hunden egentlig bare er tjukk. Så, er din hund kraftig – eller rett å slett fet? Kjenner du ribbeina? har den svai under magen og ovenfra og ned? (det skal også sies at hun har hatt sine perioder hvor hun ikke har vært like lett…. 😉 )


Aktivisering

Det er viktig at hunden får spise seg mett, og får spise full rasjon av og til. Men, når en vet ca hva hunden skal ha, kan en bruke en av dagsrasjonene til å aktivisere hunden med! Det finnes masse måter å gi hunden mat på – det trenger ikke være rett fra skåla – hver gang! Det er jo så utrulig kjedelig!

Hunder har nedarvet ulvers evne til å kunne innta store mengder mat på kort tid, da det kunne gå lang tid mellom hvert måltid for ulvene. Noen hunder lurer man på om de kan spise seg ihjel. Store mengder i magen kan føre til magedreining som er svært farlig. At hunden får tid til å jobbe kan hjelpe på metthetsfølelsen. Normalt sett, hos mennesker og dyr, sier kjemikalier ifra til hjernen at det er fult, men hvis hunden spiser veldig raskt vil det ta tid før signalene når frem. Det fører til at hundene spiser gjerne mye mer enn det de egentlig har behov for.Det har du kanskje merket selv? Hvis du handler ingrediensene til maten, lager maten og serverer den – så er du ikke like sulten – som om du fikk servert middag av noen andre? Vi er blant annet fødte sankere, og blir tilfredsstilt av å «plukke» og lage maten. Men nok om mennesker, la oss komme tilbake til hunden.

1NinaNilsenogAlvin

Hvis en aktiviserer hunden, og lar den jobbe for maten i en eller annen form, kan man hjelpe signalene å nå fram- da man sinker hurtigheten på spisingen. De forbrenner også ekstra med aktivisering – samt de trimmer sine små grå! En mulighet er som bildet til Nina Nilsen viser, en hjemmelaget aktiviseringsleke! Kjempekul – og Alvin storkoser seg!

jassuHelena Bogetvedt

En annen måte er å legge maten i en ball, som triller avgårde og det ramler litt og litt mat ut. Eller andre typer aktiviseringsleker.

dddd

En tredje måte å gjøre det på er å lage en skattekiste, se hvordan her.

img_7557

Du kan trene forskjellige typer triks, som feks å «bli skutt».

Daisy blir «skutt»

Lag hindebane: Du kan lage egen agilitybane av utstyr hjemme, feks kan du lage slalom av sjampoflasker, du kan lage tunnell av flere stoler etter hverandre, du kan få hunden til å balansere oppå en sofapute, du kan få hunden til å hoppe over DVD cover eller bøker, uansett- bare fantasien setter grensen. Hunden trenger ikke noe fancypancy for at den skal synes det er gøy! Her er litt inspirasjon.

Du kan lære hunden å snurre

 

–          Lag et spennende lite søk til hunden utendørs. La en medhjelper holde hunden, mens du går og gjømmer en boks med godbiter.  La hunden se at du går ut, gå tilbake (prøv å ikke gå samme vei som du gikk når du gjømte maten) og la hunden søke opp boksen. Enten ved at den går sporet med deg i bånd, eller at du slipper hunder og la den søle på overvær. Gjør det lett i starten – et kort spor med gjenstanden gjømt litt, etterhvert kan du øke vanskelighetsgraden.

Godbitspor; Du kan også legge et godbitspor, ved å legge godis i hvert fotspor du går i, for så å ta i annenhvert spor, hvert tredje, hvert fjerne, tiende osv. Gradvis økning av lengde. Så legger du noe i slutten som hunden får finne. feks en boks med mat, eller en leke. Du har her hunden i bånd, og hunden skal vise deg veien. Etterhvert kan du minke godbitmengden, med at det blir mindre og mindre, og etterhvert nesten ingen – kun bokser med mat. Du kan og øke slik at sporet blir lengre, i ulike terreng, hunden ser at du legger halve sporet/litt/ingenting, osv. Øk vanskelighetsgraden gradvis.

123

–         Du kan også la hunden søke etter godbiter ute: strø en hånd med pølse/karbonadebiter eller lignende utover mens hunden ser det. La hunden snuse opp godbitene.  Skjønner ikke hunden det, så kan du kaste en godbit rett forann nesa på den, så tre, så fem. Her har det ingenting å si hvordan hunden søker.

–          Gjøm godbiter rundt omkring i huset: la hunden se det de første gangene, for så å gjøre det litt vanskeligere hver gang. Finner ikke hunden godbitene kan du ta den med å vise hvor de er.-

Lag beriket miljø, med forskjellige gjemmesteder: feks bøtte med godbit inni, godbit oppå et bur, inni et skap, under en stoø, oppå en stol, inni en leke osv. Varier.

dd

Her ligger det godbiter inne mellom ballene, så Kalix må leite og søke mellom dem.

Gi hunden problemløsningsoppgaver som for eksempel det er vist her.

Hvis du har ulike plastbokser kan du legge en godbit på gulvet og sette en plastboks /kasserolle eller lignende over. Hunden skal velte rundt boksen for å få tak i godbiten. Hunden skal kunne fjerne lokket og få tak i «premien».  Har du pappen fra toalettruller kan du lage kjempefine godteripakker. Klem sammen endene og eventuelt teip sammen. Hunden skal jobbe seg inn til godteriet. Etterhvert kan du øke vanskelighetsgraden ved å gjemme den og la hunden få søke etter den. En kan fylle en kong eller lignende leker med leverpostei/kjøtt/godbiter og la hunden ligge og slikke ut innholdet. For hunder som er ekstra ivrige kan man fryse kongen før hunden får den, da vil hunden bruke lengre tid, og det vil bli litt vanskeligere. Det finnes masse ulike aktiviseringsleker for hundene våre, og det går fint an å lage egne leker! Prøv ulike ting, hunden vil garantert synes det er artig! Hvis din hund kanskje ikke er så interessert i dette, kan det være du må bruke en bedre godbit! Bytt ut til noe saftig som lukter godt!

 

Har du noen flere eksempler? Gjerne kom med det!! Kom igjen – tenk over at du MINST tre ganger i uken gir hunden mat på en annen måte enn bare vanlig i skål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *