Kundeanmeldelser – viktig for hvem?

logon

Som dere kanskje har fått med dere i de to forrige innleggene på bloggen her, er jeg for tiden opptatt av sosiale medier. Dette er på bakgrunn av bacheloren jeg holder på med i Ledelse, innovasjon og marked. Her tar jeg faget markedsføring i sosiale medier. Dette er et svært spennende fag, som jeg anbefaler alle å ta. I denne forbindelse har iv i arbeidsskrav å skrive tre blogginnlegg relatert til sosiale medier – dette er mitt tredje – og kanskje (?) siste som omhandler dette temaet. Kanskje kommer det flere – hvem vet?

IMG_4415

Kundeanmeldelser – viktig for hvem?

Når du har vært på en privattime eller deltatt på et hundekurs – skriver du en kundeanmeldelse etter dette? Eller kanskje gjør du det kun hvis du har vært på en restaurant og spist mat? Kanskje skriver du det kun hvis det er eksepsjonelt bra eller ekstremt dårlig? Men hva er egentlig kundeanmeldelser, og hvorfor bør en skrive disse?

Det er mer og mer populært og eie hund, og i 2015 ble det registrert 500.000 hunder i Norge[1], og da er ikke uregistrerte hunder regnet med. Det har ifølge Norsk kennelklubb vært en stor økning i antall hunder de siste 10 årene. En kan anta at hvert fjerde hushold har hund som husdyr. Det er og blitt mer og mer fokus på at hundene skal være lydig og velfungerende i samfunnet. Hundene er også blitt mer brukt til nyttige samfunnsoppgaver som førerhunder, narkotikahunder, politihunder, redningshunder og hunder som til og med kan markere symptomer før eieren får epilepsianfall! Hunder blir en større del av hverdagen og som hjelp i samfunnet.

Denne store andelen hunder i vårt samfunn har ført til en stor økning i private aktører og organisasjoner som tilbyr diverse hundekurs av forskjellige slag. Flere og flere skaffer seg hund, og det blir et større og større marked for hundekurs. De fleste hundeskoler har som mål å utdanne hundeeiere til å få et velfungerende hundehold.  Men det har dessverre også vist seg at dette kan være et marked med «lettjente» penger. Hundeiere er villig til å betale store summer for å få «den perfekte familiehunden» som passer til A4-livet. Dette har ført til en rekke seriøse-, men og en rekke useriøse aktører på markedet. Viktigheten av å faktisk vite hvem du går til – hvem som skal hjelpe deg og din hund, er faktisk ganske viktig. Hvordan i alle dager skal du klare å velge mellom alle ulike aktører som er på markedet? Det er svært vanskelig, vi IMG_4439mennesker er begrenset rasjonelle, og har begrensede evner til å evaluere alle muligheter. Noen hundeskoler kjører store markedsføringskampanjer, som kan få de til å virke svært proffe, og fanger deltakere med dette, mens mindre aktører bruker kanskje ingenting på markedsføring, og når ikke ut til deg når du feks søker på google.no om «hundekurs i tromsø». Noen kan ha betalt for å ligge øverst, slik at det står «sponset», og da er det den hundeskolen du først ser. Kanskje tenker en at jo høyere opp på google en kommer – jo bedre – eller jo større bedrift – jo mer kvalitet? Hvem vet, det kan variere fra sted til sted, og instruktør til instruktør – men det jeg vil frem til – er: hvor fantastisk hadde det ikke vært – hvis alle hundeskolene hadde omtaler fra flere forskjellige kunder om hvordan de oppfattet kursene? Kundeanmeldelser kan skape en økt synlighet i søkemotorene. Noe som er fint for både hundeskolen og forbrukerne. [4]

Youtube kanaler, tv-serier og forskjellige hundetrenere tilbyr forskjellige metoder og måter å gjøre ting på. Alle har vel hørt om Cesar Milan som reiser rundt og hjelper hundeeiere med såkalte «rødsonehunder» med quick fix metoder som skaper gode seertall. Dette selger tv, men er mot Norges dyrevelferdslov[2], og dessverre er det en del hundetrenere som utøver slik smertefull og straffbasert trening på hund. Men heldigvis er det mange gode hundeskoler der ute, som bygger på positiv trening av hund – med samspill mellom hund og eier som tema.  Det kan for en hundeeier være vanskelig å vite hva som er rett og galt, hvem de skal høre på og hvilke metoder de skal bruke. I Norge kan også hvem som helst kalle seg hundeskole, hundepsykolog eller instruktør, uten å ha noen relevant bakgrunn. Dette er ikke beskyttede titler, og gjør det dermed svært viktig å fremme hundeskoler som faktisk har kompetanse på det de driver med, videreutvikler seg– og faktisk hjelper hundeeiere, og ikke ødelegger hunder.

Stormberg stjerner kundeanmeldelser

(hentet fra Stormberg.no, «bruker stjernene i sosiale medier og markedsføring»)

Stormberg forklarer viktigheten for deres bedrift i sosiale medier

«Det er ikke så lett å isolere effekten av gode kundeanmeldelser, men vi ser at produkter med høy score og positiv tekst øker salget, sier Petter Toldnæs, kommunikasjonsansvarlig i Stormberg til Netthandel.no. Han påpeker at produktanmeldelser er nyttig for kundene og av en rekke årsaker for nettbutikken selv. Kundene gir ofte informasjon vi ikke hadde tenkt burde være med. Dette lærer vi av og justerer etter. Vi ser dessuten ofte at kundene tilføyer informasjon om når produktene egner seg best og til hvilket bruk, påpeker Toldnæs. Toldnæs forteller – ikke unaturlig – at det er bestselgerne og produkter som selges over lang tid som får godt med anmeldelser. Og det er de dyrere varene som dominerer. Stormberg får i tillegg særlig mye kundeanmeldelser på barnehagedresser.

Stormberg har stor nytte av kundeanmeldelser i arbeidet med sosiale medier. Kundene til Stormberg deler gjerne anmeldelser og informasjon fra anmeldelsene med hverandre, forteller Toldnæs. Stormberg gjengir også anmeldelsene i markedsføringen sin.» (3)

daisy2Facebook sider gir muligheten til å gi stjerner til bedrifter og en tilbakemelding på det vi synes. Det er denne typen anmeldelse jeg skal ta for meg videre og ser på som mest relevant til hundekurs. Muligheten til ytringsfrihet- å fortelle va dere synes er en mulighet som alle burde gripe! En burde skrive hva en synes, om en er super-fornøyd, middels- fornøyd eller svært misfornøyd! Dette er et flott redskap for andre som vurderer kurs hos dette selskapet og se om hvordan kursene faktisk er. Er de gode? Er dette en insturktør som treffer dine verdier? Er folk misfornøyde eller generelt fornøyde? Men igjen – for at en skal ha fult utbytte av dette som forbruker, er det viktig at dere som forbrukere går inn og faktisk lager omtaler om bedrifter dere samhandler med. Fortell hva som var bra og evt hva som ikke var bra! Gi «creeds» til de som fortjener det – og «ris» til de som ikke fortjener det. Hvis en får godkjennelse fra personen som skrev omtalen kan en bruke den i forbindelse med markedsføring. Men en må også se opp for falske anmeldelser – noen bedrifter bruker egne ansatte, eller får personer som få betalt for å skrive om bedriften.

Omtaler er for meg, og min bedrift av veldig stor verdi. Det betyr svært mye at personer som har gått kurs forteller om sin opplevelse til meg, og til de andre rundt seg. Ikke bare fordi fornøyde personer deler gode gode erfaringer eller opplevelser som jeg personlig setter pris på, men det kan  også føre til flere følgere på Instagram eller Facebook, som igjen vil gi en større mulighet for å få deltakere på kurs.

2016-03-30

Det som kan minke responsen på omtaler på facebook er at en skriver under med fult navn. Det offentliggjøres hvem som skriver. Samt at det gis mulighet for bedriften selv og fjerne de uønskede omtalene. Dette er jo trist om flere er meget misfornøyde og ønsker å dele det, men omtalene slettes. Men det er bedriftene selv som avgjører hva som skal stå på siden.Vi i Skøy hundeskole er stolte av å aldi ha slettet en omtale, samt hele tiden fremmet alle kursdeltakere å skrive en omtale uansett hvor fornøyd – eller evt misfornøyde de er. Jeg synes det er viktig med åpenthet slik at en kan luke ut useriøse aktører. Per nå har vi 20 omtaler med personer fra flere ulike kurs, hvor alle har gitt 5 stjerner. Dette er vi svært fornøyde over. Vi håper flere ønser å gi oss omtale!

En annen aktør i Tromsø, Hundevis har også fått flere gode omtaler og tilbakemeldinger av hele 18 stykker.

2016-03-30 (2)

Kontra Oslo hundeskole, avdeling Tromsø som kun har fått en omtale, men igjen har flere skrevet hvor fornøyde de er på selve siden som tekst.

2016-03-30 (3)

Hvor mange omtaler du har på siden speiler helt klart ikke kvaliteten på det du gir – men det gir forbrukere mulighet til å se hva andre mener, og jo flere som er fornøyde – jo mer tiltaler det kanskje deg? Det gir en pekepinne. Hvis du skal gå på restaurant og spise en bedre middag – sjekker du ikke forum, omtaler eller tilbakemeldinger fra kundene på sosiale medier? En ønsker gjerne ikke å dra til et sted hvor det er dagligdags at du får pizzaer med små sorte hår – og kokken er skallet………. Vi mennesker er flokkdyr, og bryr oss svært mye om hva våre nære relasjoner mener, og lar oss også påvirke av kjente personer – eller personer vi ser opp til for valg av alternativer. Jo flere som mener at dette er det beste alternativet, altså, jo flere omtaler, eller tilbakemeldinger fra kjente og ukjente,  hjelper oss i å ta det «rette valget» og velge riktig aktør for oss.

Vi er ofte mer kritiske og sjekker rundt oss når det gjelder restauranter og reisemål – men vi må ikke glemme å gjøre det samme når vi vurderer hundekurs! Sjekk hva andre har skrevet – søk rundt på nettet!! Hva står det?? Bruk andre forbrukere og deres erfaring til din fordel!

551061_489081077771109_838450182_n

[1] Samtale med Norsk Kennel klubb 09.03.2016

[2] http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/trening_av_hund__hva_er_lov.16447

[3] https://netthandel.no/bruker-stjernene-i-sosiale-medier-og-markedsforing/

[4] http://forskning.no/blogg/hun-om-hund/ja-til-autorisasjon-av-dyretrenere

Tuten, T. L., & Solomon, M.R. (2015). Social Media Marketing, 2nd edition. Pearson Education.

Én kommentar til «Kundeanmeldelser – viktig for hvem?»

  1. Veldig bra blogginnlegg Elisabeth! Her tar du for deg kundeanmeldelser på en grundig måte og linker det til bedriften din. Det gjør det både teoretisk og praktisk interessant. Tror du har helt rett i at kundeanmeldelser kan være et viktig verktøy for hundeskoler.
    Dine andre innlegg er forresten også veldig bra 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *