Hvordan lære hunden å snurre 360 grader rundt?

Hvordan lære hunden å snurre rundt?

Snurringen kan en bruke som aktivisering, i freestyle og i rallylydighet!

Det du trenger av utstyr:
– Små godbiter av forskjellig slag, noe hunden liker. En kan bruke tørrforet for eksempel hvis hunden er interessert i det. Eller ost, pølse, skinke eller andre biter av noe snacks.
– En sulten hund hjemme i din egen stue, uten store forstyrrelser rundt
– Godt humør og en hånd og belønne med (eller du kan være kreativ og belønne med andre kroppsdeler enn armer…)
– Klikker hvis du ønsker å bruke det
– Gjerne en leke og løse opp med innimellom

Før hunden hentes, må vi, som trenere tenke over noen ting:
– Hva skal vi belønne med? Er det klart?
– Hvordan vil jeg lære det inn? En kan lære det inn på flere forskjellige måter. En kan ha godbit i hånden, føre hunden rundt, og gradvis fjerne godbiten. Eller en kan shape det fram, med å pusle sammen små biter av hele atferden, og belønne dette. For så at hunden gjør det frivillig, og vi kan begynne å sette kommando på. En annen måte å gjøre det på er å lære hunden å følge etter fingeren/eller hånden din, og ta den i sirkel, for så å gradvis fjerne armbevegelsen mer og mer. Alle disse måtene beskrives under.
– Når skal vi belønne? Når går jeg videre til neste steg?

Hvor lenge skal du trene av gangen? Prøv å tren så korte økter, at hunden holder interessen. En god regel er å ta feks åtte godbiter i hånda, og når de er brukt opp, leke litt eller ta en pause, for så å ta åtte nye. Korte – konstruktive økter med fult fokus fra både deg og hunden.
kkk

 

Snurre rundt – innlæring

Innlæring med lokking / føring
Begynn med at hunden er foran deg. Bestem hvilken vei du ønsker at hunden skal snurre – mot høyre eller mot venstre, og bruk denne veien fast. Når du har sett kommando på en vei, så kan du begynne å lære kommando på motsatt vei.

1. Ta godbiten i hånden, prøv og øv deg frem til å få hunden til å følge armen din 360 grader rundt. Eller bruk håndtarget/fingertarget. Gjør dette mange ganger, omså så mange som 5-10.
2. Når en bruker godbit i hånda, blir mange hunder låst i godbiten, og vet ikke helt hva de gjør. Derfor er det viktig å fjerne godbiten en har i hånda, for så å gjøre det samme uten godbit i hånden, men at hunden får godbiten når du har sagt «bra» og tatt frem godbiten. Repeter dette.

daisy2
3. Når hunden går rundt som vi ønsker kan vi velge å sette på kommando på den, mens vi enda har håndbevegelsen.
Skal vi legge på kommando, som for eksempel «snurre» eller «virre» er det viktig at signalet (håndbevegelsen) ikke kommer samtidig som kommandoen (ordet). Kommer disse sammen vil bevegelsen overskygge ordet, og det vil ta lengre tid enn nødvendig til hunden forstår kommandoen. Så, beveg hånden, deretter ordet – eller ordet – så hånden. Trenger ikke være lang tid mellom dem, men bare bittelite mellomrom.
Jeg bruker å bevege hånden i sirkel bevegelse, for så å si «snurr» når hunden har snurret rundt. (ca der du skulle sagt bra og gitt belønning). For så å «strekke» kommandoen mer og mer bak. Det vil si, bevege hånden, si «snurre» når hunden halvveis har snurret rundt, for så å si «bra» og belønne når hunden har snurret helt rundt. Så sier jeg «snurre» og dermed beveger hånden i snurre bevegelsen og belønner hunden for å snurre.
4. På noen hunder trenger du ikke nå å fjerne selve håndsignalet. Har vi vært flink og ikke sagt kommandoen og bevegd hånden samtidig, har noen hunder lært seg at både håndsignalet og kommandoen betyr å snurre rundt. Hvis hunden derimot ikke gjør dette, og det er viktig for oss at håndsignalet ikke skal være der, kan vi nå begynne å gradvis fjerne bevegelsen på hånda vår.
Dette gjør vi med å bruke mindre og mindre bevegelse på armen, men fortsetter og belønne hver gang hunden kommer rundt.

Ved bruk av shaping
Velg hvilken retning du vil at hunden skal snurre. Konsentrer deg deretter om å klikke(si bra (og belønne) for all bevegelse hunden gjør til den siden du har valgt. Alt du ikke vil ha, eller som er i nærheten av de kriteriene du har, overser du.
Hvis for eksempel hunden skal snurre mot høyre. Da belønner du alle punktene som står i rekken nedover, begynn å tenk at du skal finne puslespill brikkene som hører sammen – med å begynne med noen brikker, for så å bygge videre på.

1. Belønn for blikk mot høyre
2. Belønn hodebevegelser mot høyre.
3. Kroppsvridning mot høyre
4. Steg til høyre
5. Belønn for to steg til høyre. Forsett og belønn flere og flere steg i riktig retning
6. Belønn halv runde rundt
7. Belønn for at hunden snurrer ¾ runde.
8. Belønn for at hunden snurrer en hel runde.
9. Belønn at hunden snurrer rundt frivillig – på egenhånd.
10. Si kommandoen i det hunden har snurret, for så neste gang og si det når hunden er halveis i snurringen, for så å si det før hunden snurrer.
Hvis hunden ikke klarer neste kriterium, går du tilbake til et lavere tall, og gjør det lettere.

576548_10150971595450406_594890405_12579869_1769832429_n

Klarte du det? Hvordan gikk det? Vis meg gjerne  – last opp på vår facebook side, en video eller bilde av hunden din i trening av å snurre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *