Hvordan få hunden til å gå pent i bånd?

12241492_10156194281710324_6174085579261766787_n

GÅ PENT I BÅND

Vi alle ønsker å kunne lufte hunden vår uten å måtte pådra seg senebetennelse i skuldrene. Vi ønsker at turen skal bli et koselig høydepunkt i hverdagen – ikke et ork fordi man snubler og ramler fordi hunden trekker. Hvordan skal vi få dette til?
Første vi jobber med er å skille sele og halsbånd. Vi klarer aldri å være konsekvente hele døgnet når det gjelder å ikke trekke. Vi går støtt og stadig etter en hund som trekker – før vi plutselig blir forbannet og irritert. Derfor bruker vi sele til å vise at det er greit å trekke, vase og gjøre mye rart. Selen bruker jeg når jeg skal fra A til B, en kort tissetur, på tur med andre hunder eller er i dårlig humør selv. Jeg bruker også denne i starten av enhver tur i starten når hunden er veldig ivrig. Det kan være greit å bruke litt lengde på selve båndet. Det er mye vanskeligere å gå pent med 1 meters lang line enn en 5 meter. La hunden få litt båndlengde for å utforske.
Tren korte økter (2-3 minutter er nok i starten). Vær ryddig og lag ett system for når dere trener på å gå pent i bånd og når det er «greit» å dra. Ha både sele og halsbånd på hunden og knips kobbelet frem og tilbake ettersom dere trener eller ikke trener. Da har du alltid kontroll på konsekvensene, og det blir lettere for deg og hunden.
Husk at vi ønsker at hunden skal lykkes, så det kan være lurt å trene når hunden har fått løpt/snust litt fra seg i stedet for i starten av turen når den er ivrig etter å komme seg ut på tur. Det er også viktig å huske på at hunden lærer mye mer av den riktige atferden ved å trene 2 minutter hvor hunden hele tiden lykkes, enn å trene 5 minutter hvorav hunden lykkes bare 3 av minuttene. Dette gjelder for øvrig all trening.
Første del av treningen er å poengtere hva slags kriterier vi har for å gå pent i bånd. Her er kriteriet at hunden skal ha slakt bånd – uavhengig hvor den faktisk går. I starten begynner vi med at den skal gå korte avstander med slakt bånd før den får belønning, etterhvert lengre og lengre før belønningen kommer. Etterhvert blir miljøet; det å få lov å snuse, gå fremover, hilse på folk og lignende belønning nok, og gå pent er ikke da avhengig av å belønnes mye etter hvert. Men i starten er det greit for å få en raskt innlært atferd. Husk at kriteriene endrer seg i ulike miljøer. Så går du tur et område uten så mye stimuli, vil det være lettere å gå pent. Er det mye forstyrrelser rundt, vil det være vanskeligere og du må gjøre det lettere.

Min tanke på gå pent: Slakt bånd – men hunden kan velge å gå på hvilken side den vil.

Skjermbilde
METODE 1: NÅR HUNDEN TREKKER
Når kobbelet strammes og hunden trekker stopper vi helt opp. Går vi etter en hund som trekker er det belønning å få lov å gå videre. I starten snur man ryggen til hunden når den trekker og går motsatt vei og trekker forsiktig hunden etter seg. (ikke rykk og napp, bare et lite vink på at du endrer retning.) Vi sier ingenting, lokker ikke på hunden. Er helt tause. Når hunden da velger å komme etter- båndet blir slakt sier vi «bra» og gir en godbit. Etter hvert kan man begynne å bare snu ryggen til når hunden trekker, og vente til hunden slakker selv. Når det også går bra kan man begynne å bare stoppe helt opp når hunden trekker- og la hunden justere seg slik at den slakker båndet. Her bruker vi i starten kroppsspråket vårt til vår fordel, det er et veldig tydelig signal at vi snur ryggen til og endrer retning. Her lar vi jo hunden trekke ut i båndet, og jobber med å stoppe den uønskede handlingen. Neste metode som vi gjerne bruker sammen med denne her, er å prøve å gradvis legge opp treningen så hunden ikke trekker i båndet.

gå pent
METODE 2: LÆRE INN EN KONTAKTLYD.
Hunden skal lære en nøytral lyd. For eksempel en smatte lyd, smekkelyd med tunga eller lignende. Hunden skal lære seg at denne lyden betyr «følg med her – nå skal det skje noe». Lær inn denne lyden med å gi lyden og tilby en godbit. Skjer A: lyd, skjer B: godbit. Lag lyd og trø inn godbiten. I starten har det ingenting å si hva hunden faktisk gjør, da den kun skal lære seg og assosiere lyden med godbiten. Etter hvert når du har gjort dette noen ganger vil hunden vil snu seg etter lyden og forvente godbit. Du bruker lyden, hunden snur seg og du roser, men nå beveger du deg noen skritt vekk fra hunden. Den kommer etter og får godbiten. (Nå har hunden lært å følge etter deg for å få belønning.) Begynn å smatt – gå enten bakover eller framover og prøv å belønn hunden før den trekker i båndet. Så kan man smatte, gå et par skritt til, lag lyden, snu og gå i en annen retning. Belønn hunden når den har fulgt deg noen skritt. (Nå har hunden lært seg å følge deg samme hvilken retning du går.) Øk gradvis hvor lenge hunden skal gå før den får belønning.
Dersom hunden løper ut i båndet og det strammer seg kan du bruke lyden før båndet er stramt, kombiner gjerne da med å skifte retning eller gå et par skritt bakover. Responderer den ikke på lyden, bruker du metode 1 igjen.

Etter hvert når du ser det går bra, kan du begynne å gjøre dette i miljøer med litt forstyrrelser i. Da må du huske på å gjøre det lettere i starten igjen, for så å øke kriteriene.

www

DET VIKTIGSTE MED Å GÅ PENT ER KONSEKVENTHETEN MED DET AT VI ALDRI GÅR ETTER EN HUND SOM TREKKER. DETTE ER EN GOD VANE!

Videoeksempel
Stoppe opp

TIPS:
– Flexiline burde aldri festes i halsbånd. Hvis det skal brukes, fest det i selen. Flexilinen må hunden trekke for å komme fremover og dette vil ødelegge treningen vår.
– Husk at hvis hunden trekker mot noen og får lov å hilse- så belønner du trekkingen.
– Jo mer konsekvent du er, jo raskere går det. Du må være sta og jobbe.

386877_488685694477314_1562655340_n

Det vil ta lengre tid med avlæring kontra nyinnlæring. Vør konsekvent med gode vaner med valper og unghunder, og bytt fra dårlige vaner på voksne hunder!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *