Elisabeth

10606419_10154515129075324_7924830099399993774_n

Elisabeth Orvik Nilssen- Daglig leder og instruktør

Min hundeinteresse startet veldig tidlig, når jeg var liten var jeg svært interessert i alle slags dyr og de fleste lekene mine var hundefigurer. Etterhvert begynte jeg å bli den slitsomme ungen i gata som kom og ringte på døra: » får jeg gå tur med hunden din?».  Jeg luftet en god del hunder daglig, og jeg syntes at det var dagens høydepunkt. Jeg fikk faste hunder jeg luftet, blant annet Laika (buhundmix), Ari (labrador)  og Sally (rottweiler). Jeg husker jeg var svært opptatt av kroppsspråket til hundene, og syntes det var artig å se alle de ulike måtene de «snakket» til hverandre på.  Jeg kunne sitte i flere timer og bare observere deres atferd mens de lekte.

Når jeg var 11-12 fikk jeg min egen hund. Lille Daisy. Verdens nydeligste lille sort/hvite border collie mix.

(Rottweileren Sally og jeg som 12  åring)

Daisy startet min interesse for hundesport. Jeg ble etterhvert et aktivt medlem i Hammerfest Hundeklubb hvor vi trente lydighet og agility. På vår første agility konkurranse husker jeg at jeg så på hundene som gikk lydighet mens jeg ventet. Jeg husker at jeg så opp til de som gikk der, og syntes de var så fantastisk flinke.

Jeg skal ærlig innrømme at første gang jeg stilte på en lydighetsprøve hadde jeg ikke peiling hvilke øvelser som var i programmet. Utrulig nok fikk vi en 3.premie. Daisy og jeg fikk noen gode resultater i agilityen -som vi begge syntes var artig, men noe mer lydighet ble det ikke, vi forsto ikke så veldig mye, og trivdes best med agility! Daisy var en spesiell tispe som jeg har lært utrulig mye om hundespråket av.

Frihelgene og feriene mine gikk til å passe hunder når eierne var på ferie. Jeg passet på det meste fem hunder, pluss mine to, og vi bodde på hytten på Sørøya og storkoste oss! Jeg har også arbeidet på Roger Dahls Canyon Huskies. Roger har drevet med hundekjøring i en årrekke, og blir kalt «Mr.Finnmarksløpet». Roger hadde omtrent 30 +/- hunder på hundegården sin i alle aldre. Her lærte jeg MASSE om blant annet avling (om avlshundene, stell av mor, fødsel, første tiden med valpene), sosialisering av valper, ernæring og foring, hundespråk, massering og stell for forebygging/forbedring av skader, opptrening av konkurranse form, generelle ting om hundekjøring og mye mye mer. Jeg husker spesielt godt at jeg arbeidet med en hund han hadde kjøpt, ei flott grå tispe som var så fryktelig sky. Hun syntes mennesker var utrulig skumle, og trakk seg så raskt hun kunne unna. Jeg holdt på med sosialisering i timesvis, og etter mange timer, mye arbeid, masse dager begynte hun og bli glad i mennesker. Den dag idag kan man ikke se redselen lenger.

Etterhvert begynte jeg å sette meg inn i ulike hundesporter, leste hundebok etter hundebok. Jeg var spesielt interessert i Lydighet og agility. Jeg hadde Daisy til Agility, så nå ville jeg ha en annen til å trene lydighet med. Det endte i lang leiting etter «den rette valpen». Rasen jeg ville ha var Rottweiler, og jeg endte med å kjøpe min herligste Emma. Emma og jeg gikk på mange ulike kurs, det som interesserte oss mest var lydighet og Bruks. Emma var en fantastisk hund og trene, men hun ble veldig fort psykisk sliten, og var veldig tung og stor, og det virket som alt var et «ork» for henne.  Vi arbeidet veldig mye med motivasjon og opptrening til konkurranser, hun elsket klikkertrening, og trivdes godt med å tilby atferder! Vi kom til kl.3 i lydighet, og jeg innbiller meg selv at vi hadde kommet veldig langt om hun hadde vært frisk og vi kunne fortsatt og trene. Emma var dessverre svært syk og ble avlivet i en alder av 3 år. En uke før jeg avlivet henne gikk hun på full dose smertestillende – da så jeg en helt annen hund!! Da så jeg en treningsivrig liten frøken som kunne jobbe-jobbe-og jobbe!! Hun var så motivert og engasjert i treningen – med masse fart og iver!

Emma lærte meg sinnsykt mye. Hun var en hund som var veldig «var». Hevet man stemmen la hun seg ned på bakken som om man hadde banket henne. Hvis jeg brukte svakt «nei» som korreksjon i treningen «viste hun deg fingern» og nektet å trene mer. Korreksjon i form av fysisk ubehag eller kjefting er noe som ikke hører til i treningen! I en innlæringsfase skal hunden vite hva den gjør riktig – og hva den gjør feil – men måten vi forteller den på er det viktigste. Den skal ikke straffes, eller tvinges til noe – den skal ha valgmuligheter og få muligheten til å føle at de valgte riktig. Vi må veilede den slik at det gjør det riktig fra starten av! Jeg mener innstilling, belønning og motivasjon har og si alt for gode resultater- både innenfor konkurranser og hverdagen!

Headerq

 

123

Jeg har hatt flere ulike hunder og hunderaser selv – og innom kurs og privattimer. Jeg har hundegalskap, og har som dere ser hatt det i flere år. Jeg elsker å ha kurs, atferdskonsultasjoner, privattimer og treninger. Det gir meg utrolig mye, og gleden jeg føler når kursdeltakere lykkes med egen hund – er nok lik den en føler når en vinner på flaxlodd ! Rein glede og lykke! Hundebiten er en hobby for meg, og mitt formål er ikke å ha masse kurs med mange deltakere. Men heller noen få kurs, med få deltakere.

skøy hundeskole

Jeg har jevnlig gått på ulike hundekurs fra jeg var 15 år, og føler jeg alltid lærer noe nytt. Jeg er veldig opptatt av å hele tiden videreutvikle meg, og ikke låse meg til hverken noen metode eller måte å gjøre ting på. Men jeg er ekstremt opptatt av dyrevelferd- og det kommer inn i min hundetrening og kursing, jeg tillatter ikke noen form for ubehag på hundene, og ser brøling og skriking som ganske unødvendig – men det betyr ikke at jeg ikke har grenser – eller venter med å «klikke» til hunden «slutter å bite». Jeg synes det er viktig å huske at det ikke fins noen «fasit» innenfor hund – for innen hund blir man aldri utlært, og det finnes så mange ulike veier til «Rom»! Hver hund er forskjellig, og hver hundeeier er forskjellig!! En måte funker for en hund, mens kanskje ikke i det hele tatt for en annen- både i henhold til menneskene og hundene.  En må se ann individene, både hvem hunden er og hvem eieren er. Finner man ut hva som passer seg selv best, og plukker det man har best magefølelse for ut – det er da man lykkes! Jeg prøver å gi hundeeiere verktøyene – slik at de kan lære hunden det de vil – når og hvor de vil, samt kunne løse problemer de møter på deres vei.

Jeg håper på å kunne hjelpe flere hundeiere til et bedre liv med sin hund. For meg er det viktig at det tas hensyn til både hund og eier, og at vi lærer oss og forstå disse nydelige individene.

 

Relevant Utdanning/Kurs: 

* Røde kors Besøksvenn med hund

Deltatt på besøksvenn med hund kurs, Instruktørutdanning Besøksvenn med hund hos Røde Kors og Hovedinstruktør for Besøksvenn med – hund kurs. Instruktør på Besøksvenn med hund Instruktørkurs og leder i faggruppen for besøksvenn med hund.

– Instruktør for ulike grunnkurs i Røde kors

 

* Atferdskonsulent hos Norges Miljø og biovitenskapelige universitet påbegynt april 2015.

gjennomført:

– etologi og antrozoologi med spesialisering på hund katt og hest. 5 studiepoeng med karakter B. (mai 2015)

– læringspsykolgi med fokus på problematferd hos hund, katt og hest. 5 studiepoeng med karakter B (1.nov 2015)

– Nevropsykologi og Psykofarmatologi med fokus på hund, katt og hest. 5 studiepoeng.

 

* Aug-2012 – nov.2013. International hundetrener skole Hagan Hundeskole

 • Turid Rugaas
 • Atferdsanalytiker (hovedtema blant annet: stress, aggresjon, angst, bjeffing)
 • Etologi, historie, instinkter, læringspsykologi, instruksjonslære, konsultasjonsteknikker, metodikk, raselære, observasjonsteknikker, terapihunder, trening av hunder til døve, hanicappede og andre spesielle oppdrag, klikkertrening, håndtering, opplegg av kurs.

* Aug-2011- mai-2012. Psykologi Årsstudium 

 • 60 studiepoeng
 • Ex.phil, felleskurs helsefakultet, fenomen beskrevet psykologi, innføring i generell psykologi, psykologi metadologi.
 • Temaer som: utviklingspsykologi, helsepsykologi, emosjonspsykologi, ADHD, resiliens, metode, historie, biopsykologi, læringspsykologi m.m.
 • FIkk innblikk i hvordan hjernen fungerer, bakenforliggende mekanismer i læring, hukommelse, motivasjon, personlighet, sosialisering, miljøtrening, utvikling, hjerneskader ++

* Deler av Instruktørkurs hos hundevis 

 • Passeringskurs: klassisk og operant betinging av fryktaggresjon/uttagering og overlykkelige hunder som sliter med passering
 • Mentalitet hos hund

* Besøkshundkurs hos Aztrologisenteret  i samarbeid med Tromsø Hundeklubb 

 • Fra mai 2014 til september 2014
 • Læringspsykologi, rasekunnskap, hundens spåk, hva en besøkshund er, innlæring++

Relevant arbeidserfaring:

 • Instruktør hos Hammerfest og omegn hundeklubb
 • Instruktør hos Tromsø Hundeklubb til juli 2013
 • Instruktør og daglig leder hos Skøy Hundeskole
 • Instruktør hos Hadeland Hundesenter (aug – des 2012)
 • Praktikant hos Hadeland Hundesenter (Aug- des 2012)
 • Instruktør hos Hundevis (juli 2013 til august 2014)
 • Instruktør for Røde Kors Besøkshundkurs
 • Instruktør for Røde Kors instruktør utdanning

Her er noen av de kursene jeg har gått: 

 • Valpekurs/unghundkurs/Sporkurs/agility nybegynner kurs/bronsemerkekurs hos Cecilie Pettersen og Kirsti Mikalsen: Hammerfest og Omegn hundeklubb, valpekurs og hverdagslydighetskurs hos flere ulike enkeltpersoner/klubber/bedrifter, Norsk kennelklubb trinn 1 instruktør utdanning hos Rita Rasmussen, Lydighetskurs med Per Eigil Gyllan, Lydighetskurs med Gunn- Britt Grunni, Lydighetskurs med Øystein Ødegård, Canis Klikkertrener kurs, Runderingskurs av Finn Hugo Øien, Agility kurs med Anna Faria fra Portugal, Utstilling/handlingkurs av Victoria Moen,  Turid Rugaas: belønning eller ikke belønning? og «en hund til?»,  lydighetsgruppe/kurs Canis av Camilla Lien, Hundespråk hos Marita Holm, klikkertrenerutdanning hos Hadeland hundesenter, grunnferdighetskurs hos TrippelM, RIK grunnkurs hos Norsk dobermann klubb med Ingar Andersen, agilitykurs (greg derreth handlingssystem og grunnferdighetskurs) med hundevis , konkurranselydighetskurs hos Marita Holm, webinar om dominanse og sosiale strukturer og webinar om aggresjon mellom hunder med Gry Løberg,  Handling av hunden/utstillingskurs med Siv- Hilde Oware, passeringskurs og hverdagslydigehtskurs  hos hundevis (maria Holst), Mentalbeskrivelses kurs av Maj Britt Iden, Konkurranselydighetskurs med Elin fra Amokk hundeskole, valpekurs med Hege Thoresen, konkurranselydighetskurs viderekommende kl.2-elite med Hundevis/Marita Holm, grunnferdighetskurs for konkurransehundar og shapingkurs og konkurranselydighetskurs/hoppteknikk/grunnferdigheter og samarbeid hund og fører/ kontroll og samarbeid nettbasert hos Klickerklok, gjeterhundkurs hos Øyvind Trondsen, NoLimit Obedience med Maria Brandel og Siv Svendsen, grunnferdighetskurs med Linda Manin og Veronica Iversen THK, blodsporkurs hos Wenche Lise Hoffmeister, sporkurs med kjersti jensen, sporkurs og foredrag om stressvariasjon med Tobias Gustavson hos SWDI (scandinavian working dog institute), brukshundkurs med Bettan Bergstròm og Barbro Kamleitner, lydighetskurs med silje Larsen, grunnkurs og førstehjelpskurs med Norske redningshunder, rallylydighets regelkurs med Roger Fredriksen og Hege Fredriksen, runderingskurs hos Gunn Anita Winkler, agility kurs med Ghita Fossum og Eivind Bredo Fossum, Lydighet/mentaltrening av hund og fører med Monica Wickstrøm, agility kurs med Gondola Guttormsen, Beast mode engaged lydighetskurs med Maren Teien og Jørgen Rørvik, Lydighetskurs med Siv Svendsen,   ++ 
 • Godkjent Figurant for mentalbeskrivelse, K-test og funksjonsanalyse (juni 2013).

Elisabeth Orvik Nilssen_I9A7072_Foto Vegar Herstrøm (1)

Hvis det skulle være noe du lurte på angående meg, eller noe du vil vite mer om – er det bare å ta kontakt!!

Mvh

Elisabeth Orvik Nilssen

tlf 40606357

e-mail: artigmedhund@live.no

2 kommentarer til «Elisabeth»

 1. Hej! Kalix verkar hur fin som helst 🙂 Här saknar vi Mix (Batman) tror fortfarande att han ska komma och hälsa när man kommer hem men man får väl se positivt i att han behöver ju inte ha ont längre och får springa med sin mamma på dom gröna ängarna.

  1. Hei! Takk, han er veldig fin, og så god <3 jaa, jeg skjønner dere godt.. <3 Det gjør vondt i hjertet mitt pågrunn av dere, dere fikk hatt han så alt for kort <3 Jaa, han koser seg nok han! Trur slikt er verre for oss enn for dem!:)

Det er stengt for kommentarer.