Blogging – hva er det og hvordan kan man bruke det som et markedsføringsverktøy som hundetrener?

Hva er blogging?

Blogging kan bli sett på som en webutgave av en dagbok. Det er en person, eller et firma som prøver å formidle tips, kunnskap, informasjon om sin hverdag, mat-strikke eller mote tips.

Det finnes flere forskjellige type blogger:

2016-02-05 (1)

(forskning.no har en samling av flere forskjellige blogger – med ekstremt godt innhold, anbefales å gå inn og se. Hun og hund er en virkelig anbefalt blogg å følge)

Hvilket år blogging kom på markedet finnes det forskjellige meninger om. Det nevnes 1971, 1994 og noen sier 1997. 1997 er et år som ofte nevnes, men det som virkelig satte i gang blogging til et massefenomen var i 1999 med lanseringen av bloggeplattformen Blogger.com. Dette var en gratisplattform, med et relativt brukervennlig design som gjorde blogging tilgjengelig for folk flest. Blogging hadde da en økning i popularitet. Det var alt fra små fagbloggere til såkalte dagbokblogger som ble tilgjengelige for folk flest. Etterhvert dalte populariteten til blogging, og det ble «utdatert». Uttalelser som «dette vil aldri slå ann» kom.

Men i dagens sosiale medier bruk, kan en nå se, med eksempel på bloggeren Sophie Elise – jenta med bein i nesen fra Harstad – at blogging er blitt mer populært og er et kraftig virkemiddel i dagens sosiale medier. Et eksempel på hva et blogginnlegg kan gjøre kan en se på blogginnlegget hvor hun la ut et bilde av seg selv, med en person som hadde fått hjerteinfarkt bak seg – og lot som hun tok en selfie istedenfor å hjelpe til! Dette kun for å skape blest om temaet hun, i samarbeid med Norsk folkehjelp ville sette på dagsorden. Målet var å øke fokus på førstehjelp og kurs organisasjonen selger. Dette innlegget ga mange lesere. Nettavisen skriver:

«20-åringen fra Harstad hadde 260.000 unike lesere på bloggen lørdag, og antall sidevisninger var på over en halv million. Til sammenlikning hadde Rene Kleveland, som var nest mest populær blant bloggerne lørdag, 107.000 unike lesere og 138.000 sidevisninger. Søndag var 170.000 lesere innom Sophie Elises blogg, og antall sidevisninger var på 320.000.»

En jente som deler av seg selv, og viser hva hun er opptatt av – med bein i nesen- en kan jo tenke seg selv, med så ekstremt mange som er innom siden hennes hvordan påvirkningskraft innleggene hun blogger om kan ha.

2016-02-05

Hvorfor skrive blogg?

Har du Googlet deg selv? Hva får du opp? Er dette noe du vil fremtidige arbeidsgivere skal se? Fremtidige kursdeltakere? Ville du valgt å gå kurs hos noen som fikk opp de samme resultatene? Hvordan vil du profilere deg selv? Blogging gir deg muligheten til å ta kontroll over hva som står i sammenheng med ditt navn. Kanskje får du visst din kunnskap, slik at flere får interesse for det du mener og har kunnskap om – og de melder seg på kurs hos deg pågrunn av dette? Kanskje blir du kontaktet av forskjellige hundeklubber fordi de har sett et ekstremt bra blogginnlegg? Det å markedsføre seg selv, rett å slett bygge seg selv som en egen merkevare kan være svært viktig for å komme langt hvis du ønsker dette. En kan jo se på eksempler som Cesar Milan som merkenavn. Hans navn er kjent fra TV, og mange kjøper utstyr og leker kun fordi hans navn er på – de stoler på at når han forteller at det er et bra produkt – er det det i deres hode. De stoler på navnet hans.

2016-02-05 (2)

Du får muligheten til å øve deg på å formidle og kommunisere. Kanskje blir du en bedre kursholder generelt av å reflektere og skrive ned på papiret. Dette kan være en god treningsarena for skriftlig kommunikasjon – samt at du kan få gode artikler du kan sende med i oppsummeringsmailen for eksempel. Du kan skrive om valpebiting, sosialisering, burtrening, triks og lignende som kan hjelpe kursdeltakere og andre med hverdagslige problemer, samt du slipper å få masse spørsmål om det samme igjen og igjen. Skriver du mer fagrelatert blogg blir du flinkere etterhvert til å se hvilke kilder du kan stole på, og hvor du bør hente info fra.

Blogging passer ikke for alle, men det er verd å prøve seg. Kanskje har du noen temaer du ønsker å få satt på dagsorden? Kanskje er det noe som plager deg som ingen har tatt tak i enda? Kanskje kan du stille små spørsmål med ting – som igjen kan plukkes opp av andre og igjen blogges av om andre.

Hvordan skrive blogg?

Det finnes flere ulike arenaer en kan skrive blogg på. Jeg vil anbefale wordpress.com, men blogg.no eller blogger.com er også gode plattformer. Her kan du se en introduksjonsvideo om hvordan du kan lage blogg: http://stammen.no/hvordan-sette-opp-en-blogg

Tenk over – hva må du gjøre for at leseren skal velge ditt blogginnlegg? Hvor og hvordan skal du dele det for å få lesere? Og ikke minst – hvordan skal du holde leseren interessert i innlegget og gjøre slik at de ikke bare lukker siden og finner noe mer interesant?

kkk

(eksempler kan en ta bilder fra powerpointer i foredrag, skrive litt om temaet – kanskje er det noen som lærer noe- og kanskje får du flere på kurs!)

Når du skal skrive et blogginnlegg, tenk over:

 • Ikke tenk og planlegg deg i hjel. Det trenger ikke være kompliserte greier, enkle tips, bilder for å vise hverdagen til deg og hundene dine – hvordan din hverdag er.
 • Det finnes ingen fasit på hvordan en blogg skal skrivet. Du står fritt i å prøve deg frem og formidle på akkurat den måten du ønsker å formidle på.
 • Du kan fortelle en historie
 • Bruk overskrifter som fenger og skriv det viktigste først.
 • skriv kort og konsist.
 • Bruk illustrerende bilder, videoer eller figurer.
 • Tenk over at flest mulig skal forstå, rett bloggen mot de du ønsker skal lese den.
 • Skriv om noe du kjenner til eller noe du behersker.
 • Tenk over at du skal stå for det du har skrevet i lengre tid, det forsvinner ikke. Noen kan ha tatt screenshot eller lignende. Stå for det. Ikke gå til personangrep av andre personer. Vær høflig ved omtale, og velg dine ord om andre med omhu.
 • Vær ærlig. Si det som det er.
 • Ikke bruk dialekt. Bruk et språk flest mulig kan forstå. Kanskje kan du nå ut i verden med at besøkende oversetter teksten i Google translate for å se hva som står skrevet i sitt språk. Men du kan bruke sitater eller lignende på dialekt for å virkelig få satt varmt eller komisk preg på teksten.
 • Ta rettskrivning på alvor. Ikke slurv. Da kan teksten virke dårligere enn den kanskje er.
 • Ikke kom med påstander uten belegg. Oppgi kilder.

https://youtube.com/watch?v=oREG0f1zYcAframeborder%3D0allowfullscreen

https://youtube.com/watch?v=oREG0f1zYcAframeborder%3D0allowfullscreen

 

Sist, men ikke minst: skriv, ha det gøy, del ting som er viktig for deg i bloggen din – og del deretter bloggen din med aktuelle lesere! Kanskje er leserne din nærmeste familie, dine kollegaer, fremtidige arbeidsgivere, noen få venner eller fremtidige kursdeltakere! En vet aldri. Lykke til!

64885_587111327968083_97081744_n

Av Elisabeth Orvik Nilssen

Kilder:

http://www.theguardian.com/technology/2009/sep/13/tenth-birthday-blogger

http://www.cnet.com/news/blogs-turn-10-whos-the-father/

http://www.nettavisen.no/na24/na-er-sophie-elise-norges-strste-blogger/3423154569.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *