Å ta kontroll over bråket

Mange hunderaser har ofte anlegg for å bli mer lydsensitive enn andre. Slik som feks noen gjeterhundraser. Dette er noe en bør tenke på fra tidlig av, slik at de blir vant til forskjellige lyder. Dette er bare en av mange måter å starte en liten del av at de tar kontroll over bråket. Jeg synes det er en artig liten øvelse for hundene, både for å lære det at bråk er kult, men også for å aktivisere. Jeg har sett hunder som har vært veldig sensitive for lyder, brukt dette i praksis på masse forskjellige ting, som en start, for så å gjøre det samme ute, for så at hunden ble mer og mer trygg på uventede lyder. Men da i kombinasjon med en treningsplan i tillegg.

(Her er en video som viser starten. Jeg belønner at hun er interessert i gjenstanden.)

Det å lære hundene å dytte ned ulike gjenstander, rett på bakken, med nesen eller labben, på forskjellige underlag, og etterhvert ned trapper feks – skape bråk- selv – og velge det-  og ha kontroll på det.

(start på ny gjenstand hos Easy)

Jeg begynner først med å gjøre klart godbiter, har de i lomma eller hånda. Finn frem en gjenstand hunden skal dytte overende. Jeg liker å starte med en tomflaske. Du kan peke på flasken og si bra og belønne når hunden snuser der du peker. Gjør dette noen ganger.

  • Ta fram flasken, hunden kaster et blikk på flaska – «Bra», belønn. Prøv å tenk at det er hunden som faktisk skal velge å berøre flaska!
  • Når hunden kaster blikk og beveger seg litt mot flaska, «bra», belønn.
  • Når hunden berører flaska sier du bra og belønner. Repeter dette noen ganger.
  • Får du ikke til å lære hunden å berøre flaska de bør du tenke over: har du gode nok godbiter? Har du satt lave nok kriterier (mål) før hunden får godbiten? Kanskje må du minke disse kravene? Kanskje kan du gjøre det lettere med å peke flere ganger på flaska?

(Ny gjenstand, hår jeg tibake og belønner interesse igjen).

Når hunden dytter overende, kan du si «få høre» eller «bråk» eller «dytt» før belønningen kommer. Du kan og si ordet når du peker på gjenstanden også.

Begynn på start med en ny gjenstand, og gjør de samme stegene. Bruk flere forskjellige ting etterhvert, ølbokser, tablettbokser, sprayflasker, lys, vannkoker, lysestaker, klosser av ulike slag – og alt annet du har tilgjengelig. Ikke farlig hva det er. Men meningen er at du gjerne begynner med noe som ikke lager masse lyd, for så å øke til gjenstander med litt og litt mer lyd i. Når det går bra med å dytte mange forskjellige gjenstander, kan du feks gjøre det samme på parkettgulv (dette lager gjerne mer bråk). Eller gjøre det i slutten av en trapp, slik at det ramler ned noen trin. Så ute på grusen feks, eller oppe på en høyde feks. MASSE muligheter, det er bare kreativiteten som setter grenser! Jeg har lært minnie å trampe på ballonger – og ta kontroll over bråket. Det syns hun var kjempegøy, men det er viktig da å ha gjort mye på forhånd, og vite at hunden ikke blir skremt livet av hvis det smeller en ballong forann den.

Her er video med flere forskjellige gjenstander.

Har du noen forslag til noe hunden kan gjøre-  selv velge – som lager bråk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *